Wedstrijden en toernooien

Op het gebied van Volleybal worden tal van verschillende wedstrijden. Uiteraard vinden deze op club-basis plaats, maar ook op regionale, provinciale en nationale basis. De échte grote toernooien zijn zelfs wereldwijd, zoals de wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. Voor een volleybalspeler of volleybalspeelster zijn dit wel de twee hoogst haalbare titels. Zowel voor beach volley als regulier volleybal worden deze toernooien georganiseerd, dus er valt voor iedere soort speler wel succes te behalen op internationaal niveau!

Olympische spelen

Ook op de olympische spelen zien we de teamsport volleybal terug. De volleybal toernooien worden enkel op de zomer spelen gehouden. Sinds 1964 is volleybal terug te vinden op de zomerspelen. Beachvolleybal is in 1996 toegevoegd aan de olympische spelen. Zowel voor de vrouwen als de mannen zijn er teams die mee mogen doen aan de olympische spelen. In 1992 werden de volleybal mannen tweede op de Olympische Spelen en in 1996 pakten ze het Olympisch goud.

Wereldkampioenschap volleybal

Er bestaat ook een wereldkampioenschap in de volleybal sport. Dit toernooi komt eenmaal in de vier jaar terug. Dit toernooi wordt georganiseerd door de FIVB (Fédération Internationale de Volleyball).

De eerste keer dat het WK voor mannen plaats vond was in het jaar 1949 in Tsjecho-Slowakije. Verrassend genoeg werd de Sovjet-Unie de eerste wereldkampioen. Voor de vrouwen was de eerste editie van het WK in 1952, ook hier in werd de Sovjet-Unie de eerste winnaar.

Europees kampioenschap volleybal

Er is ook een Europees kampioenschap volleybal. Dit is een tweejaarlijks terugkomend toernooi waarin er wordt gestreden voor de titel Europees Kampioen. De eerste editie voor de mannen werd gehouden in 1948 in Italië. Deze eerste editie werd gewonnen door Tsjecho-Slowakije. De eerste editie voor de dames werd gehouden in 1949 in Tsjecho-Slowakije. De eerste editie van het EK voor de dames werd gewonnen door de Sovjet-Unie.

World League

Zo kennen we ook nog de internationale volleybalcompetitie die wordt georganiseerd door de FIVB (Fédération Internationale de Volleyball). Deze competitie is opgericht in het jaar 1990. De reden van deze competitie was niet zomaar om weer een categorie te creëren. Het oorspronkelijke idee is ontstaan uit een marketingstrategie. De bedoeling was om er voor te zorgen dat de volleybal wereldwijd meer populariteit zou krijgen.

De competitie wordt jaarlijks gehouden en is uitsluitend voor mannen. De eerste variant is gehouden in Japan. Italie greep het goud en Nederland behaalde de tweede plaats en won hiermee zilver.

World Grand Prix

De FIVB heeft deze internationale competitie opgericht speciaal voor vrouwen. De competitie is opgericht in het jaar 1993. Wederom om (vrouwen) volleybal te promoten maar ook omdat er van uit de vrouwen de behoefte was om mee te kunnen doen aan de World League. De World Grand Prix is eigenlijk gewoonweg de vrouwelijke variant van de World League. Dankzij deze competitie is het vrouwenvolleybal erg in populariteit gestegen in Oost-Azië.

European League

De Europese volleyballeague is een jaarlijks terugkerend toernooi dat voor het eerst werd georganiseerd in het jaar 2004. Het is daarmee ook de laatst toegevoegde competitie. Het wordt gezien als de Europese variant van de FIVB World League. Na een voorronde eindigt het toernooi met een zogenaamde 'final tour', die wordt georganiseerd in één stad.

Pas 5 jaar later in 2009 werd de vrouwvariant voor het eerst georganiseerd.