Over Volleybal

Volleybal is een balsport die je speelt in een team. Beide teams staan op hun eigen helft van het veld en proberen door tegen de bal te slaan of tikken de bal op de grond binnen de lijnen van het andere veld te krijgen. Wie het eerst het afgesproken aantal punten binnen heeft wint de set. Wie het eerste het afgesproken aantal sets wint heeft de wedstrijd gewonnen.

Volleybal is een leuke en gezellige team sport. Het sporten in teamverband met leuke medespelers zorgt er voor dat je altijd gemotiveerd bent. Volleybal wordt voornamelijk door vrouwen gespeeld. Dit wil echter niet zeggen dat het een vrouwensport is! Er zijn ook veel mannen die deze sport spelen, zowel op amateur niveau als op hoog niveau. Zo kun je veel wedstrijden spelen op clubniveau of op hoger niveau. Bij de volleybal kennen we namelijk ook het eredivisie niveau. Meestal wordt volleybal binnen gespeeld op een veld. Echter zijn er ook varianten die buiten gespeeld worden, zoals beachvolleybal.

De speelruimte

Volleyballen doe je op een veld, dat gescheiden is door een net. Hoe ziet de rest van het veld er uit behalve dat net? En wat betekenen al die strepen en lijnen? Hoe hoog is het net? Dit zijn allemaal zaken die vastgesteld zijn in het reglement.

Het veld

Het veld is rechthoekig. De 2 achterlijnen en de 2 zijlijnen horen bij het speelveld. Verder hebben we ook een aanvalslijn, ook wel de 3-meterlijn. Deze lijn is aan beide kanten van het speelveld te zien op een afstand van 3 meter van het net.
De servicezone is een strook achter de achterlijn van 9 meter breed. De wisselzone is het gedeelte tussen de aanvalslijnen van beide velden.

Het net

Exact boven de middellijn vinden we het net. Dit is bevestigd op een hoogte van 2.43 meter. Dit is alleen bij de heren zo. Bij de dames is het net bevestigd op een hoogte van 2,24 meter.
Op de boven kant van het net zit een witte rand. Dit noemen we de netrand, deze is 7 cm breed. Aan de zijkanten van het net hebben we 2 witte zijbanden (5cm) en de antennes deze zijn recht boven de zijlijnen aan het net bevestigd.

Het spel

Als een team de bal op het veld van de tegenstander krijgt, de bal door de tegenstander buiten de lijnen wordt geslagen, of er een fout gemaakt wordt en die wordt vervolgens bestraft door de scheidsrechter, dan krijgen zij een opslagbeurt. Die opslagbeurt duurt tot dat de tegenstander weer scoort.

De bal wordt in het spel gebracht door een service of een opslag vanachter de achterlijn. Dit noemen we de sprongservice of de geslagen opslag. Bij de amateurs en de jeugd wordt er ook gebruik gemaakt van de onderhandse opslag. De opgeslagen bal moet altijd over het net in het veld van de tegenstander belanden. Een van de nieuwere regels is dat als de bal het net raakt maar er wel gewoon over heen gaat, het spel gewoon door gaat.

Een veldspeler van de tegenpartij vangt hierop de geserveerde bal weer op, met naast elkaar gestrekte onderarmen. Tegenwoordig mogen deze ook 'bovenhands' gespeeld worden. In de meeste gevallen wordt de bal door gespeeld naar een zogenaamde spelverdeler. Komt de bal op de grond, wordt die buiten de lijnen geslagen of fout terug geslagen, dan gaat de opslagbeurt naar de tegenstander.

De spelverdeler

De spelverdeler is een speler die goede techniek en spelinzicht beheerst. In de wedstrijd staat hij meestal iets rechts van het midden voor het net of hij zorgt dat hij daar komt te staan wanneer de bal van de tegenstander ontvangen is. Hierop speelt de spelverdeler de bal in de meeste gevallen weer door naar een aanvaller, dit noemen we set-up. De spelverdeler kan de set-up geven aan een buitenaanvaller, de midden aanvaller of aan de oppositi speler. Ook kan een spelverdeler de set-up geven aan een achterspeler. Deze kunnen dan een driemeteraanval uitvoeren. Dit wil zeggen dat ze net als de voorspelers alle ballen mogen slaan. Echter is dit alleen toegestaan wanneer ze achter de 3 meter lijn opslaan. Uiteraard mogen ze wel voor deze lijn neerkomen.