Nederlandse pro volleybalteam

Nederlandse pro volleybalteam

Het hoogste niveau dat we in Nederland kennen in de volleybal wereld is de Eredivisie. Deze hoogste nationale klasse wordt georganiseerd door de Nederlandse Volleybal bond. In deze Eredivisie wordt er gestreden om het kampioenschap van Nederland. Hier strijden 12 teams tegen elkaar om het kampioenschap van Nederland. De start van het seizoen begint met de zogenaamde Supercup. Hierin spelen de winnaar van de landstitel tegen de huidige bekerkampioen.

Van 2007 tot en met begin 2012 heette deze klasse de 'A-League'. Daarvoor noemden we het, net zoals nu, ook de Eredivisie.

Meerdere klassen

Behalve de Eredivisie kennen we ook nog andere klassen op nationaal niveau zoals de topdivisie, dit is één rank lager dan de hoogste klasse. Deze bestaan uit de eerste divisies en tweede divisies. Op regionaal niveau kennen we de regiodivisie, de promotieklasse en de klassen van 1 tot en met 4-6.

Clubs

Behalve de nationale divisies en klassen bestaan er natuurlijk ook internationale klassen. De hoogste voor de clubteams is de Champions League. Dit is de belangrijkste Europese volleybalcompetitie. Tijdens deze competitie strijden de belangrijkste Europese ploegen tegen elkaar voor de winst van de Champions League.

Nederlandse Nationale teams

Er zijn speciale categorieën voor de teams die uit komen voor hun land. Hier in zijn tal van verschillende toernooien in te vinden. Echter zijn er een paar toernooien die écht belangrijk zijn en waarin iedere volleyballer wel de eerste plek in wil halen. Bij de competities spelen een keer per week twee teams tegen elkaar. De wedstrijdpunten worden over een periode bijgehouden, deze periode is meestal het wedstrijdseizoen. Aan het eind van het seizoen is het team met het hoogst behaalde punten aantal kampioen van de poel. Bij toernooien worden er op een ochtend of dag meerdere wedstrijden gespeeld. De kampioenschappen worden meestal in de zogenaamde toernooivorm gespeeld. Helemaal aan het eind van het toernooi mag de winnaar zich kampioen noemen van de regio, Nederland, Europa of de hele wereld.

Belangrijkste prestaties

Dat onze teams goed kunnen volleyballen wisten we al. Vaak eindigen ze in de finale of dicht hierbij. Tijdens het Europees kampioenschap in 1995 hebben de dames van het nationale volleybal team de winst gepakt. In het jaar daarna (1996) is het bij de heren ook gaan jeuken en heeft het nationale heren volleybal team de winst behaalt op de Olympische spelen en mag zichzelf in dat jaar ook Olympisch kampioen noemen. Het jaar dat daar weer op volgde zijn de mannen van het nationale heren volleybalteam Europees kampioen geworden.

10 jaar lang is het stil gebleven en is de eerste plaatst keer op keer aan de Nederlanders voorbij gegaan. In 2007 was het dan ook weer eens tijd om een titel te pakken! In dit jaar hebben de dames van het nationale dames volleybalteam de World Grand Prix gewonnen.

Terug naar overzicht